ANNEMARIE SCHOUTEN

 Annemarie Schouten (1961) is trainer, (loopbaan)coach en adviseur. In haar werkwijze kiest ze, in samenspraak met de cliënt en opdrachtgever uit een diversiteit aan benaderingen dat wat het beste aansluit bij de persoon en het te bereiken resultaat. Ze is in haar aanpak doel- en oplossingsgericht en heeft daarnaast ruime aandacht voor wat iemand persoonlijk bezighoudt.

 

Annemarie begon haar loopbaan in het volwassenenonderwijs als docente Nederlands en Omgangskunde. Ze merkte al snel dat alleen het overbrengen van taalkennis haar onvoldoende bevrediging gaf en dat ze veel meer plezier en voldoening beleefde aan het begeleiden van mensen bij het vinden van een voor hen zinvolle baan en plek in de samenleving. In de jaren ’90 werkte zij als trainer in het volwassenenonderwijs waar ze docenten trainde in het begeleiden van vluchtelingen en asielzoekers en tevens samen met haar collega Joke Scheepers een lesmethode, ‘Thuis in eigen toekomst’, ontwikkelde voor inburgeraars, waarin de thema’s cultuur en kiezen centraal stonden. Later ontwikkelden zij samen nog een lesmethode voor jongeren van het VMBO die als thema arbeidsidentiteit en kiezen had. In de loop van jaren heeft zij diverse projecten voor ‘risicojongeren’ begeleid voor ROC’s.

 

Na verloop van tijd, wilde Annemarie haar werkveld als trainer graag uitbreiden naar het bedrijfsleven en heeft zij enige jaren als free-lance trainer voor Schouten en Nelissen gewerkt. Daar gaf zij vooral trainingen in communicatie en persoonlijke ontwikkeling. In 2005 heeft zij haar opleiding tot loopbaancoach afgerond, bij bureau Hoogendijk.

Annemarie heeft als trainer en coach ruime ervaring opgedaan in het MBO, in nascholingsprogramma’s voor artsen, bij bedrijven uit IT, Metaal, Voedingsindustrie en bij banken. Ze heeft daar o.a.training gegeven in gespreksvoering (coachende gesprekken, functionerings- en beoordelingsgesprekken, slecht-nieuwsgesprekken), beinvloedingsstijlen, groepsdynamica, persoonlijke ontwikkeling en daarnaast individuele coachingstrajecten en loopbaan- en outplacementtrajecten gedaan.

 

Momenteel werkt zij voor Klotz Schouten Prevoo en kan zij haar capaciteiten als coach en trainer optimaal inzetten zowel voor groepen en individuen uit het bedrijfsleven als voor het onderwijs, dat nog steeds ook haar hart heeft. Zij houdt zich met name bezig met training en coaching op het gebied van communicatie in de breedste zin van het woord, loopbaancoaching en persoonlijke ontwikkeling. Zij heeft zicht verdiept in Mindfulness, T’ai Chi en Chi Kung, energetische massage en biografisch werken en gebruikt elementen hiervan in haar training en coaching, natuurlijk altijd in overleg met haar cliënten en opdrachtgevers.